tisdag 30 september 2014

Små enkla utflykter och ett bröllop

Igår gjorde vi en utflykt till Skellefteå utan några direkta planer egentligen förutom att handla lite blommor.

Det blev ett besök på Röda korset, kurragömmalek bland klädstånd, en ny mössa till mig (tankspridd som jag är så behövs det en ny sådan varje höst), en onyttig men uppskattad middag på Frasse och en hel del rulltrapps-åk (inte att förglömma ;-)

Inspiration genom fönstershopping
Jag fick även lite pyssel- och blogginspiration. Jag har inte haft så mycket av den varan de senaste två månaderna av förklarliga skäl.
Hur ofta jag nu kommer att kunna blogga framöver, när bl a lilleman lärt sig krypa och stoppar allt han hittar på i munnen och när det alltid ligger småjox på golvet, eftersom småjox är roligaste som finns enligt min ...jja, det vet jag ej svaret på. Fast förhoppningsvis blir det ändå oftare än varannan vecka.

Som ni nog har förstått så har i alla fall just de senaste två månaderna inneburit väldigt mycke trötthet och extra påfrestningar. Nu mår vi alla mycket bättre.

Här följer några små glimtar från de senaste två veckorna

Mer bärplockning och nu är även...

....lite aroniamarmelad kokad!
Bären har en viss strävhet som jag tror nog många inte riktigt gillar, men jag blev förälskad i denna marmelad. Den är riktigt begärlig. Kanske blev den extra god för att jag kokade den tillsammans med en hel vanligstång, tre kanelstänger och stjärnanis.Mums
Inflyttningspresent till brorsan med familj

Det är alltid lite extra roligt att få ge bort något man gjort själv i present. Denna bricka blev fylld av äppelsaft, äppelmarmelad, torkade äppelringar, blåbärssylt, lingonsylt och aroniamarmelad och lite annat gott. Obs: Allt med äpple i sig har min man gjort + lingonsylten, så jag stod bara för blåbärssylten och aroniamarmeladen.  Hans terapi under sjukdomstiden verkar ha varit att besöka husmorsskolans hemsida ;-)


Besök på djuraffär
Att få åka och titta på djur med barnen är alltid trevligt. Att gå in i en djuraffär är en trevlig aktivitet tillsammans. När barnen är glada är jag glad.


Mamma, kan vi spela kula?
E tog fram min gamla kulpåse och så spelade vi kula i uterummet. Roligt! Det är också härligt att kunna njuta av solens strålar i T-shirt trots att det utomhus bara är några grader "varmt" numera och vindarna blåser kallt.

Bus och städning

I helgen blev det bröllop utanför Övik! Väldigt trevligt att vi kunde åka. Det var ju osäkert om vi skulle kunna åka ända till Övik tillsammans, men min mans rygg har bara blivit bättre och bättre och det är vi såklart oerhört tacksamma över båda två.

Lyckan ler


Idag är det tisdag och en lugn dag hemma. Dottern leker av sig på förskolan och lilleman har sovit ovanligt bra här under dagen. Jag passar på att göra ett blogginlägg.

Ikväll blir det surströmming hos grannarna. Gott! Dottern säger att hon äääälskar surströmming, men jag känner mig skeptisk till sanningen i det uttalandet.












onsdag 17 september 2014

Vila val och vel

Mys med muffins vid lugna vatten
Ps 23
"Han för mig till vatten där jag finner ro"

VILA

Den senaste veckan har jag försökt att ta det lugnt och inte boka in allt för mycket. Har lyckats ganska bra. Helgen som var tackade jag dock ja till en förfrågan, dvs att leda lovsång på en gudstjänst. Men det var inte på något sätt betungande utan tvärtom. Det är verkligen något jag har saknat att få göra.

VALET

Lite annat om den senaste tiden. Förra veckan tillbringade jag en hel del tid ute på internet, men väldigt lite tid här på bloggen. Jag försökte sätta mig in i lite mer i ex. olika valmanifest och dyl inför valet genom att besöka de olika partiernas hemsidor. Jobbigt men viktigt.
Jag är nöjd med det som jag till slut kom fram till, men väldigt bedrövad efter söndagens valvaka. Ledsen rent ut sagt, och det är jag knappats ensam om.
Jag funderar över vad som gjorde att 12,9 % valde att rösta på ett parti som Sverigedemokraterna. Jag gissar att allt för många ute i vårt land har väldigt lågt förtroende för politiker i det stora hela, är bittra och/eller bara vill skaka om. Men... hur tänker man då egentligen? Blir det bättre av att rösta in ett parti med rötterna i nazistiska och fascistiska rörelser? 
Det är säkert så att man inte vill tro att partiet har så mörk bakgrund eller att det idag skulle vara ett främlingsfientligt parti. "Nej nej, det där det är säkert bara skrämselpropaganda från andra partier".

Nej, suck. Jag blir bara ledsen av att sitta och skriva om detta. Jag får försöka glädja mig åt att 87,1 procent valde att INTE rösta på SD och att det var betydligt lägre procenttal som röstade på SD i Skellefteå kommun. Men ändå på tok för många!!!

VEL

Så till något helt annat. Har ikväll suttit och ägnat tid framför datorn av betydligt mindre viktiga anledningar än: Jag har nämlingen äntligen tagit tag i sak jag tänkt länge, dvs att sätta ut lite retroprylar till försäljning på köp och sälj-grupper på facebook. Bra grej med alla dessa sälj-grupper. Jo, det tycker jag nog. Det är dessutom positivt att det är gratis att göra en annons, men... ändå, det är gratis men samtidigt kostar det ganska mycket. Det kostar dyrbar tid.

Nu har jag i alla fall lagt upp lite småannonser, men så här i efterhand känns det egentligen lite ovärt för att tala med skellefemål. Hoppas i alla fall att någon därute, som precis som mig gillar retro-ting, blir glad  ;-)

Tyvärr är jag alldeles för velig för att sitta och göra sådana här typer annonser. Funderar länge på om jag egentligen vill sälja det jag sätter ut, velar fram och tillbaka vad jag ska sätta för pris och sen när jag väl bestämt mig undrar jag om det egentligen hade varit bättre att bara kolla om nån vän vill ha det eller skänka bort det. Suck. 

Känns som det finns så mycket fler saker som är bättre att ägna sin tid åt, men så är det väl i och för sig ofta. Ikväll orkar jag hursomhelst inte så mycket annat vettigare. Är lite hängig och krasslig.

På återseende

Retro snurrfåtölj
Egentligen vill jag nog inte sälja denna, men den har tyvärr lite för lätt att tippa bakåt med klättrande små barn i sig. Helt enkelt inte särskilt barnvänlig. Hade ju kunnat försöka ge den en bättre plats, men i dagsläget så finner jag ingen bra plats för den...

Min mans gamla 70-talsporslin som inte får bo i vårt köksskåp längre ;-)


En massa retrolampskärmar till försäljning.
Obs: Tyget som lamporna ligger på är inte till försäljning. Det är ett minne från Tommys farmor.


Retro 70-talsbonad

Ser du nåt av intresse får du skynda dig ;-)

(Ligger ute på facebooksgruppen "Retro Skellefteå med omnejd")


P.S. Det blev mycket 70-talsretro i detta inlägg

tisdag 9 september 2014

Sol skog karljohan och vänner

Vad vore livet utan vänner

En av mina fina vänner läste att jag längtade ut i skogen för att plocka svamp. Idag kom hon med picknickväskan packad och svampkorgarna redo och hälsade på.

Tillsammans med en annan fin vän begav vi oss så ut i svampskogen och jag är verkligen superglad efter en fantastiskt dag i goda vänners lag.

Pickninck vid vattnet

Vilka fantastiskt höstdagar 

Jag har njutit i fulla drag och är fylld av tacksamhet. Dessa dagar har verkligen gjort gott för både kropp själ och ande.

Upptäckte ju i förrgår att skogen är full av vackra svampar, som kanske dessutom är ätliga. Problemet var bara att jag inte visste vilka. Efter denna dag vet jag betydligt mer och dagen avslutades med inte mindre än en smarrig hemlagad svampsoppa. Mums.


Jag har fått ett nytt intresse! Glad!

En liten svampskola
Oj, denna är alltså ätlig! Ja, men knappast särskilt god och dessutom hade masken hade hunnit före mig ;-)

Svamprensning
och lingonplockning

Vänner = glädjespridare

Stensoppar/Karljohan och Tegelsoppar ligger nu i små bitar på torkning i vår bastu

Som pricken över i-et blev det detta som avslutning på en lyckad dag:
En som verkligen  uppskattade att få äta middag hos oss ikväll  och en annan som inte riktigt var lika förtjust över middagsvalet

måndag 8 september 2014

Retrolampor och vintagetrenden

Det verkar som om jag har fått lampdille. Fast huset är stort och vad skapar myskänsla och hemtrevnad bättre en just bra mysbelysning och charmiga lampor. Några lampor har det hunnit bli, men fler återstår att hitta eller skapa. Har några DIY-lamp-idéer.

Idag tänkte jag bjuda på ett litet lamp-blogg-inlägg och visa upp några av mina trevliga fynd. Det bästa fyndet gjorde jag för en månad sen när jag åkte på storloppis på Folkparken i Skellefteå. Bland det första jag såg när jag kom dit var denna skönhet (se nedan). Den var som gjord för den tomma röda 70-talslampfoten i vårt stora vardagsrumsfönster  :-) Så, 50 kr tycker jag den var värd.

Turkos retrolampa
I ett av hörnen i vårt vardagsrum står min morfars svarvade golvlampa. Den har fått en "ny" lampskärm och en ny färg.
Hur glad tror ni förresten jag blev när jag gick in på samhällets secondhandbutik för två år sedan och fick syn på de två bäddsofforna... för 100 kr/st?
 
Retro bäddsoffor

Denna jordglobslampa är nog min favorit. Den köpte jag på en loppis för typ en 50-lapp när jag fortfarande bodde hemma och började drömma om min första lya. Så, retro-stilen har jag som sagt tyckt om länge.
Jordglobslampa

Retro lampfot
Lampfoten ovan är också fyndad på samhällets secondhandbutik när de sålde ut allt för halva priset. Riktigt charmig tycker jag.

Och lampan nedan fick jag av min mor. Den hade hon haft i sitt flickrum. Jag klippte bort det mörkbruna tyget och "klädde" stålramen med turkosa servetter... men det tyckte inte min man om ;-). Han gillade inte den nakna glödlampan som bländade, vilket jag i och för sig kan hålla med om. Snyggt var det i alla fall, men det blev fint med ett tyg också.
Retrolampa på en teakarm

Servettklädd insida
Retro fönsterlampa i köket

Några av mina loppisfynd. Hoppas det blir fler!


Vintagetrenden



 Här i slutet av sommarn passade jag på att dumpa sju bananlådor med grejer på PMU second hand. 

Man kan säga vad man vill om olika trender i vårt samhälle, men en trend som gärna kan få stanna, tycker jag, det är loppis retro och vintage-trenden! Lite tråkigt att det blir svårare och svårare att fynda billigt, men jag tycker som sagt ändå att trenden är positiv. Den är bra för miljön, verkar för en mer hållbar livsstil och skapar personliga hem! Jag hoppas att jag, på mitt lilla hörn, kan få inspirera litegrann i alla fall.

Återigen - jag är verkligen ingen expert på det här med att leva miljövänligt, men jag försöker ta steg i rätt riktning. Nånstans ska man väl börja och på något sätt kan man förhoppningsvis skapa ringar på vattnet. 

Nu är det slutbloggat för idag... (och dags för städning...igen). Sen blir det nog en utflykt med barnen. Får se vart det blir denna dag.





söndag 7 september 2014

Höst ut i fingerspetsarna


Titta mamma vilket stort löv!
Igår hade vi en skön slappardag. Jag var sugen på att ta mig ut i lingonskogen, men orkade egentligen inte ta mig iväg med barnen för att sen behöva stå ut med en trotsig 4-åring, som innan vi for var jättepeppad på att plocka bär men väl framme antagligen bara skulle orka plocka i max 2 minuter. Nä, istället blev det några steg över till grannen där jag frågade om vi fick plocka en hink bär från deras häck. Han såg mest ut som ett frågetecken: "Va, är inte dessa giftiga?" Expert på buskar, som jag såklart är ;-), ställde vi oss genast och plockade 5 kg.



Mitt i plockandet sa min dotter: "Jag förstår varför vi får plocka här...för det finns hur mycket som helst. Det kommer aldrig ta slut!" Fort gick det dessutom att fylla en 10-litershink tillsammans, då bären ju hänger i härliga klasar, är stora och väldigt lättplockade. Nu återstår det bara att se om sylten/marmeladen av dessa vackra bär kommer smaka gott ...eller om vi blir tokförgiftade ;-).
Säg till annars, har inte hunnit göra sylten än !! ;-)

 Giftiga svampar


På tal om gift....
Igår när jag gick runt i skogen fick jag sådan lust att plocka svamp. Jag plockade ingenting men satte mig och googlade, och lärde mig ett och annat matnyttigt, när jag kom hem igen. Kanske beger jag mig ut i skogen (om man vågar så här i jakttider?), undviker alla skivlingar (då det finns 1500 sorter i Sverige, bara 60 av dem ätliga och bland de övriga 1440 finns de allra farligaste sorterna) och fokuserar på att hitta typ trattkantareller eller nåt sånt som jag kan känna igen och vet är gott. Nån som vill haka på?? (Och kanske dessutom visa mig till världens bästa trattkantarellställe *skratt*)

Detta är en....svamp

Det är oerhört härligt med höst. Ja, i alla fall när det inte bara regnar och är kallt. Den senaste veckan har verkligen varit underbart skön och det gör verkligen gott för både kropp och själ att bege sig ut i naturen och t ex passa på att plocka in lite av det naturen har att erbjuda (eller rättare skrivet: Det Gud bjuder på :-)


Lingon lingon
Har inte blivit så mycket bärplockning för vår del denna sensommar/höst, av förklarliga skäl. Men min mans farbror plockade en hink lingon till oss - väldigt uppskattat! Det är sååå mycket godare med hemgjord lingonsylt till palten än köpes. Och min mor kom och fyllde upp frysen med hallon och hallonsylt- vilket verkligen är mitt favoritbär och också det jag tycker allra mest om att plocka.
TACK TACK TACK!!!

"Visst får jag äta äpplet mamma?" "Ja visst, om du lyckas med en enda tand!"
Efter en lång härlig och varm sommar kan man faktiskt börja längta tills att det blir lite svalare och friskare i luften, men fr a efter att få hitta tillbaka till goda rutiner och en vanlig vardag (blev dock lite ovanlig start för oss just detta år...). Sen är det inte heller helt fel att få mysa ner sig i soffan, tända en massa ljus och äta äppelkakor. Min man bakar ofta....i början av hösten ;-). Och av nån konstig anledning så har alla recept ordet äppel i sig.

Lite bränd blev denna sats, men ändå väääldigt god. Tack älskling!
 




fredag 5 september 2014

NYSTART

Idag känns det som att det vänder, på riktigt! Och jag hoppas, för hela familjens skull, att det inte bara är en önskedröm denna gång!


Det har varit fyra riktigt kämpiga veckor och detta såklart allra mest för min man. Han började få ont i ryggen för exakt en månad sen, vilket blev så allvarlig att jag några dagar senare blev tvungen att ringa på ambulans då han ramlade ihop på badrumsgolvet i smärta och kramper. Han blev sen inlagd på ortopeden, en vecka, men har nu sedan den 18 augusti varit hemma.
Hela familjen har lidit av detta eländiga diskbråck och att lillpöjken, på detta, sovit riiiktigt dåligt den senaste månaden har inte gjort saken bättre. När min mans rygg kommer att bli bra igen det vet vi såklart inte, men förhoppningsvis så är han från värken efter max en till två månader till. Tanken är i alla fall att han ska återgå till jobbet på måndag, vilket också är sjukgymnastens rekommendation, och sedan får vi se hur det kommer att fungera. Tack och lov har han inte ett fysiskt jobb som innebär ex lyft och dyl. Finns mer av sånt på hemmaplan. (Idag var jag på BVC med "lill"pöjken för bl a vägning. Han väger nu 9000 g och fyller 8 månader om 5 dagar... "stor"pöjken)

Orken återvänder

Jag fick i natt, för första gången på 8 månader, 8 timmars sammanhängande sömn (typ...). Jag väcktes inte av min son i natt, inte för att han aldrig vaknade i natt - men det var inte jag som tog natten. :-)

Det känns som en ny tid börjar idag. En ny tid som såklart kommer innebära nya utmaningar och nya prövningar, men en härlig nystart blev det idag. Det är min upplevelse - en upplevelse som gör gott i hela mig.
Ni vet den där känslan av att få "vända blad"; ex. börja ett nytt jobb efter att ha tagit examen eller få flytta från den trånga lägenhet till ett hus, eller som jag - bara vakna upp en morgon och känna att lusten äntligen återvänt.

Min livskamrat börjar nu må bättre, vår "lill"pöjk börjar sova bättre och på detta bjuds vi på underbart soligt och varmt väder. Och jag, jag vaknar för första gången på länge av mig själv - utvilad! Vilken känsla! :-)

Och med lite mer sömn i bagaget så gav jag mig idag ut på årets höstresa. Nej, jag tog inte flyget och åkte till Turkiet....jag tog bara en promenad ut i det fina vädret och såg på tillvaron med nya, piggare och positivare ögon. Äntligen lättade dimman.

 "Den verkliga upptäcksresan består inte i att söka efter nya vyer, 
utan att se med nya ögon"
~ Marcel Proust (1871-1922)

Jag tror t o m att jag lyckades fånga lite av denna "resa" genom kameralinsen. Så, idag bjuder jag på lite fina fotografier fyllda av lust, glädje och nyfikenhet på vad denna höst har att ge.

Denna bild, på ett lusthus, fotad under dagens höstpromenad, får introducera kvällens bildserie:
Orken och lusten återvänder
En önskebrunn?
 

I och med denna sömnboost kom också lusten åter:
lusten att baka, lusten att plocka bär, lusten att pyssla, lusten att måla, osv. Men, en sak i taget ;-)
Och nu är det tid för sängen.

Nystart även här på bloggen

Det blir nu äntligen även en nystart här på bloggen. Så, välkommen åter och ta del av glädjespridande inlägg, färgglada hem, pysselinspiration, tankvärda texter och lite annat smått och gott.